Många Äntligen…

Våren kom så efterlängtad än en gång….Solens glimtar som smeker ens vinterbleka kinder. Visst är det väl underbart? Oavsett allt annat…som förändras…utvecklas..kommer och försvinner….. så kommer alltid vårsolen… lika fantastisk varje gång :)

2014 blev ett intensivt år….Högt tempo med mycket innehåll.

De har berikat mig och fått mig att växa…… Ibland tar livets vägar ett sidospår, eller en oberäknad uppförsbacke…. men i slutändan gör det mig starkare och stöttar mig att kämpa hårdare….. jag tar meningen i allt…även om det ibland snuddar vid ett `varför?´

Vi har själv makten att styra vår upplevelse av allt.. kanske vi inte alltid kan styra det som sker… men vi kan alltid styra hur vi själv bestämmer att vi ska uppleva de…

Visst är väl livet heeeelt fantastiskt :) ?

Gisela

 

IMG_7996

Ju mer man odlar .. Ju mindre tid vid datorn :)

Vilken rivstart året började med :) sen har allt bara ökat :) såå roligt och så intensivt ..

20140610-082106.jpg

Startade på en härlig utbildning i ekologisk odling i Dingle, västra Götaland i februari. Samtidigt som jag läser medicin och jobbar heltid som maskinist på en färja mellan Karlskrona-Gdynia :)
men allt går bara man vill:)
Odlingarna maximerades i förhållande till all ny inspiration och kunskap :))

20140610-082636.jpg

Hundratals plantor i massa olika sorter, sådda, omskolade 2 ggr och slutligen krukade. Underbart nöjes arbete :) Den varma våren kom fort efter den frånvarande vintern .. Så allt växer så de nästan knakar :)

Öppnade i år 1 a maj .. Med massor av härliga människor på besök.. Flera marknader och mässor har jag fått besöka :)
Förfrågningar om kurser och föredrag har jag fått många gånger under dessa 2 år.. Men pga min inneboende rädsla för att framträda inför folk har jag smitit undan …. Framtill för ett tag sedan då en vän sa till mig – du kan inte låta en del av din personlighet, hindra resten av din personlighets utveckling! dessa ord började gro i mitt inre och sporrade mig till att våga :)

20140610-083829.jpg

Så i år håller jag även i upplevelseföredrag på olika teman kring medicinalväxter & människan. Dessa håller till i min inre trädgård :) som jag fram till nu hållit för mig själv… Det har varit fantastiskt roligt att få möta alla dessa intresserade människor och att få möjligheten att dela med sig :)
För visst är de väl de som är meningen med allt att få ge

Väl mött i den fantastiska värmen / Gisela Kx

20140610-085043.jpg

20140610-085738.jpg

Osaliga Oktober..

20131211-102815.jpg

Den fantastiska höstglöden tänds ute och inuti oss själva… kylan smyger fram med mörkret… Dagarna tar sovmorgon och skiner silande genom de sprakande lövmiraklen….
Luften känns renare, fuktigare och sveper in som lindring på ömmande arbetarmuskler.. Vinden hon kommer med hopp om kommande vila ..män än är mycket kvar att göra innan dess…

 
20131211-111138.jpg
 

/>
Alla grönsaker som ska förvaras i källarens dvala under den vita vinterns tid ska upp ur sin närande mylla… morötter i variationer till människor och kaniner.. betor i alla dess färger och former, rödbetan, gulbetan och polkabetan ska få göda familjen i vinter… Potatisen den sista ska upp och hitta en plats i mörkret skydd från jorddjur. All lök, röd,gul och vit ska få egna lådor efter de fått torka till i den ännu varma höstsolen. I år är de varmt än och förvånande länge..:) än vill hon inte kliva ner i underjorden och lämna de sina..
20131211-102721.jpg20131211-102635.jpg20131211-102521.jpg

Magiska möten..

20130817-170617.jpg

Än en gång får man möta fantastiska människor .. Till mig kom idag 3 magiska kvinnor från påryd på örtagårds besök :) Strålande varelser..
Förstod i mötet plötsligt meningen med slitet och jobbet jag lägger i allt jag brinner för ..
Att få var en del i denna vackra värld och få dela med av de jag kan ge …. Kan man bli rikare än så ???❤

Väl mött i vandringen mot lyckan
Gisela

20130817-171623.jpg

Berusande Juli…

20130812-082533.jpg

Sommarens varma intåg.. Ledighetens förtrollning.. Man hinner resa, leva och njuta..
Denna del av året är väl den som är allra mest efterlängtad.. I juli har vi bäddat in hoppet.. Önskningar och visionerna.. Får man kanske tid för närvaro, samspel, vila och fest?.. Ibland kanske man blir helt slut av att ha så djävla kul.. Eller så fyller de en med ny energi..
Nu mognar naturen.. Frukten och bären sväller för att ge oss näring.. Färgerna mättas och vårens 1000 nyanser av grönt, blir 2 eller kanske 3.
En annan ro fyller mig… En mättnadens ro.. Jag skördar mina skördar .. Fyller skafferi, frys och källare inför kommande kyla.. Jag känner mig rik .. Tacksam över alla gåvor..
Än är tid för havsbad och att blunda mot solen .. Men snart börjar höstens härliga intensiva jordande.. Ser fram emot den…:)

20130812-084128.jpg

Lammas avslutar sommarens växande med den första förlösande skörden ..
Jobba, Fira och njut i kommande månadens skörder..

20130812-084543.jpg

Midsommarens fägring

20130621-130553.jpg
Så är den här äntligen sommarens högsta möte.. Där fulländningen bor och elementerna väntar oss… Vi Firar genom att frigöra energin vi byggt upp sedan midvintern…
Vi bränner våra inre besvikelser och kortakommanden i eldens kupade händer..
Vi låter vinden blåsa bort våra bekymmer …
Vi låter vattnet rena våra utarbetade kroppar ..
Vi låter jorden möta våra utsträckande rötter…
Vi ger oss friden, friheten och hoppet i själen …
Vi låter Sommarsolståndet stärka oss och Midsommarens helande värme är hälsad…
Vandra med lyckan
Gisela /Kvilla HäXan

I Ljuva Maj den gröna explosionen

Så kom den och värmde våra själar äntligen efter denna väntan, lång, grå och utdragen i oändlighet…så otålig som den äggsjuka hönan har man vankat
När sen den smekande, helande sydan vinden susar runt ens frusna vinter trötta kropp, då återuppstår man igen..mitt i den nyspruckna, sköra, livsgröna gryningen. Att få leva blir en ynnest..en djupare vördnad för naturens fullkomliga oändlighet…
TackTack Tack

20130507-202620.jpg

Aprilväder och Längtans tider…

Så efterlängtan den är Våren…… Alla Vårar ..alltidKvilla HäXans Krokusar

Vi längtar, letar efter tecken överallt.. dammsuger  omgivningen efter tecken…

Vi spånar väder och hoppas och tror…. ler åt väderleksrapporten som visar att värmen kommer..VinterVår morgon hos Kvilla HäXan

Jag älskar verkligen Våren… allt nytt hopp och magsugande glädje efter liv.. Faktiskt nog lika mycket som jag älskar Vinterns gnistrande, knirriga kyla som gnager kinderna och får en att fyllas med frisk, ren syre..

Så kommer Våren som en översköljande leende med upptining av en frystorkad Själ.. Naturens fulländning.. Vi fylls av sprittande liv igen :)

Hönsen lägger så mycket ägg att vi inte hinner äta upp .. Så rik på liv..

Lammungarna är 4 v och hoppar och busar….Helt underbara…  Kaninungar har föds inne…så små och sköra som Den snälla Mamman värnar om..nyfödda helt utan hår..knappt man kan tro att det ska bli små ull tottar :)Följ dom på Kaninbloggen kaninxbesatt

Själv går jag och ler och tar min spade varje dag och går ut och provar.. överallt säger det ”klonk” suck ..tjäle.. Som i Norr nästan … flinar jag och känner mig som hemma..

I mitt sinne flinar jag mer onskefullt och önskar död … hoppas hoppas de dör varje dag… Massor av dom där hemska sniglarna som finns här och älskar mina blommor och grödor ännu mer .. .. Jag är kanske inte snäll… Jag älskar och vänar om djuren …men hur jag än försöker att finna frid så blir jag såååååå hatisk mot de där sniglarna.. de förstör så mycket ..inte bara grödor utan ens hopp .. när man står där då de över natten har kalätigt/stympat något man vårdat och vänat om i veckor /månader / år…..suck…. Obalans :( Förlåt mig men må Många sniglar stryka med i kylan..

Men nog energi på dom..                                                                                                           Snart snart  kommer den Våren :) ja fy Faan vad skönt ändå

Väl Mött i den värmande Vårsolen

Gisela / Kvilla HäXan

Se även Kvilla HäXans Örtagårds blogg

Kvilla HäXans Bella och Hej

Må ni alla få en Vacker Vårdagjämning…

VårdagjämningNu är den här på riktigt….. Våren… De hade jag i allafall hoppats på att få skriva…

Men den var här i förra veckan, sen fick vintern lite separationsångest och kom krypande tillbaka..vill vara hos oss en stund till.. Svårt att neka någon som så gärna vill.

Nu är det Vårdagjämning:) En del av er kanske firar denna högtid som jag, planerar och sår inne alla växter som så småningom ska ge mat till min familj, mest är det grönsaker. Sen planerar jag årets alla odlingar, drömmer och längtar.. fröDenna dagen är för alla nya starter oavsett vad det handlar om. Denna dagen är Kraft, Vilja och längtan.

Den här dagen är för mig steget ut.. på riktigt..  Ut ut ut Äntligen….. Visst jag är ute hela vintern, med men då bor jag inte ute hela dagarna som jag gör efter denna högtid.. Är nog skapt för att vara ute med händerna i jordigt underbart arbete och ett stort leende, i allafall 2/3 av tiden.. Ok, Jorden är frusen men istället frossar jag i Änglamarks fantastiska Ekologiska Tulpaner inne ……

Lammet1

Men Visst är det magiskt att få uppleva och leva i allt detta liv som vaknar och kikar fram. Inte bara jorden börjar myllra, utan alla djuren känner det, våra egna kroppar känner det.  Hönsen lägger massor med ägg och tupparna strider, Fåren har lammat sina små, ja och fåglarna kvittrar ikapp..          Bara le du med och njut, Vänd ansiktet mot den värmande Vårsolens strålar, känn kinderna hetta och blodet pulsera och Vakna upp ur Vintens dvala ..Här finns ett liv att leva.. gör det för faan :)

 

Festmiddagen blir Vinkokt Tupp med vinterns sista rotfrukter serverat med fjolårets lagrade fantastiska körsbärsvin.Tupp

 

 

Örter, medicinalväxter, nysådd
Alla är vi små i början…

 

 

 

 

Ha nu en Underbar dag….. Leeee och låt ingen djävel förstöra den:)

 

 

Väl Mött  och Vandra med lyckan

Gisela / Kvilla HäXan och en 3 dagar gammal liten supersöt lammtjej.. hon och hennes helsvarte bror har inte fått något namn … Har du något förslag??

lammet2013

När Norrskens Magi möter Småländsk Mylla